top of page
Yazarın fotoğrafıcennetulkvk

Araştırmacılar 3,5 milyar yıllık kayaçların sıvı kapanımlarında mikrobiyal yaşam malzemeleri buldu!

Güncelleme tarihi: 1 Nis 2021

Almanya'dan bir jeobiyolog ekibi, Avustralya'daki Dresser madenindeki 3,5 milyar yıllık baritlerde hapsolmuş sıvı kapanımlarında biyolojik olarak ilgili, ilkel organik moleküller ve gazlar buldu.






Köln Üniversitesi'nden Dr. Helge Mißbach ve meslektaşları, "İlkel yaşamın karbon ve enerji kaynağı olarak küçük organik molekülleri kullandığı yaygın olarak varsayılıyor" dedi.


"Bu bileşiklerin potansiyel bir kaynağı, önceden var olan biyokütleden geri dönüştürülmüş ve yeniden dağıtılmış organik maddeleri içerir."


"Ancak henüz, gezegenimizdeki yaşamın ortaya çıkışına doğrudan tanıklık eden kayaçlarda bu tür ilkel içerikler bulunmadı."


Yeni araştırmada, Dr. Mißbach ve ortak yazarlar, Batı Avustralya'daki Dresser Formasyonundan 3,5 milyar yıllık baritlerde birincil sıvı kapanımlarını inceledi.


"Arazide, baritler doğrudan fosilleşmiş mikrobiyal yığışımlar ile ilişkilidir ve çıkarıldıklarında çürük yumurta gibi kokarlar"




Barit içerisindeki sıvı kapanımlarındaki tüm uçucuları bulmak için araştırmacılar, gaz kromatografisi-kütle spektrometrisi, mikrotermometri, sıvı kapsama petrografisi ve kararlı izotop analizlerini birleştirdi.


Hidrojen sülfür (H2S), karbonil sülfür (COS), karbon disülfür (CS2), metan (CH4), asetik asit, organik (poli-) sülfanlar ve tioller gibi çeşitli bileşikleri tespit ettiler.


Gözlemlenen birçok bileşik abiyotik(biyolojik olmayan) bir kökenle tutarlı olsa da, Dresser Formasyonu ayrıca yaşam için çeşitli kanıtlar da içeriyor. Bu nedenle, biyoloji, gözlemlenen bileşikler için başka bir potansiyel kaynaktır diye eklediler.


"Aslında, organizmalar günümüz Dünya'daki lipidlerin çoğunu meydana getirirler ve siyah baritteki karbon-13 kerojen göstergeleri, biyolojik karbon tespiti ile iyi bir uyum içindedir."


"Ayrıca, H2S, COS, CS2, (metilsülfanil) metan, (metildisülfanil) metan ve tiyoller gibi bileşikler tipik olarak günümüz ortamlarda mikrobiyal kükürt döngüsü sırasında oluşur, ve Dresser zamanlarında kükürt işleyen metabolizmaların varlığına dair izotopik kanıtlar var."


"Birlikte ele alındığında, barit tarafından barındırılan sıvı kapanımlarının çeşitli abiyotik ve biyotik bileşiklerin karışımlarını içermesi muhtemeldir."


Bilim insanları ayrıca, ilkel enerji metabolizmasında ve dolayısıyla yaşamın ortaya çıkışında varsayılan bir anahtar element olan metil tiyoasetatın (metantiyol, asetik asit) kararlı yapı kayaçlarını da tespit ettiler.


"Potansiyel besin maddelerine ve / veya substratlara ek olarak, Dresser sıvı kapanımlarında tutulan hidrotermal sıvılar, yaşamın ortaya çıkışındaki varsayılan anahtar minerallerin yakından ilgili moleküller içerir" dediler.


"Karbon monoksit (CO) ve metantiyolün, katalitik metal sülfitlerin varlığında metil tiyoasetata reaksiyona girebileceği öne sürüldü."


"Aktifleştirilmiş asetik asit olarak da bilinen bu bileşiğin, ilkel koşullar altında lipid oluşumu için önemli olduğu ve erken mikrobiyal metabolizmalar için bir enerji kaynağı olduğu öne sürüldü."


Sonuçlar, bilinen veya tahmin edilen metabolik önemi olan ilginç bir organik molekül çeşitliliğini ortaya koyuyor ve hidrotermal sıvıların 3,5 milyar yıl önce mikrobiyal yaşamı nasıl sürdürdüğüne dair güçlü bir ipucu sağlıyor.


Dr. Mißbach, "Yer altından çıkan - 3.5 milyar yıl önceki - ilk moleküller ile mikrobiyal organizmalar arasındaki anlık bağlantı bizi şaşırttı," dedi.


"Bu bulgu, Dünya'daki yaşamın hala belirsiz olan en erken evrimsel tarihini anlamamıza kesin bir şekilde katkıda bulunuyor."



Sci-News'den alınmıştır.

Çalışma Nature Communications dergisinde yayınlanmıştır. Makaleye buradan ulaşabilirsiniz.

3 görüntüleme0 yorum

Commentaires


bottom of page