top of page
Yazarın fotoğrafıcennetulkvk

Flourit




Fluorit veya florit;

(CaF2) Kalsiyum florür bileşiminde olup, saf olduğunda % 51.3 Kalsiyum, % 48.7 fluor içerir.

Renk: Saydam veya yarı saydam olan, sarı, yeşil, mavi, mor, kırmızı veya renksiz olabilen bir mineraldir. Doğada en fazla renk çeşitliliğine sahip minerallerden birisidir.

Yoğunluk: 3,2 g/cm³

Sertlik: Mohs sertlik cetveline göre 4'tür

Kristal yapısı: genelde kübik olmakla beraber oktahedral yapılara da rastlanmaktadır

Erime sıcaklığı: 1330ºC



Florit, tipik olarak hidrotermal akışkan yoluyla felsik magmatik kayaçlarda geç kristalleşen bir mineral olarak oluşur. Özellikle granitik pegmatitlerde yaygındır. Özellikle kireçtaşlarında hidrotermal aktivite ile oluşan damar birikintisi olarak ortaya çıkabilir. Bu tür damar birikintilerinde galen, sfalerit, barit, kuvars ve kalsit ile ilişkilendirilebilir. Florit ayrıca tortul kayaçların bir bileşeni olarak taneler veya kumtaşında çimentolama malzemesi olarak bulunabilir.





Türkiye'de ki durum;

Yozgat, Elâzığ, Kırşehir, Adana, Eskişehir, Kütahya (Tavşanlı) bölgelerinde fluorit yatakları mevcuttur. Ancak çoğu genellikle küçük rezervlidir. Damar şeklinde cevherleşme görülmektedir. Türkiye mevcut üretim kapasitesiyle, kendi iç fluorit talebini karşılayamamaktadır. Bu sebeple fluorit ithal edilmektedir. Türkiye'de özellikle İSDEMİR ve ERDEMİR en büyük tüketicileridir. Seramik ve cam üretiminde kullanılan fluorit ise yurt içindeki kaynaklardan karşılanmaktadır.


Referans;


7 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page